Eve matras test, review & ervaringen

Eindelijk weer lekker slapen dankzij de Eve matras

Een goede nachtrust is belangrijk. Slecht slapen beïnvloedt onder meer je geheugen, je concentratie- en reactievermogen. Wie lange tijd slecht slaapt is vatbaarder voor ziektes en infecties doordat de weerstand afneemt. Helaas komt een goede nachtrust niet altijd vanzelf aanwaaien. Zelf worstelde ik jarenlang met gebroken nachten. Nadat ik van alles had geprobeerd, wees een vriendin me op de Eve matras. Nadat ik er een nachtje over geslapen had (of liever gezegd wakker gelegen) besloot ik dat ik niets te verliezen had. Binnen enkele muisklikken was het gebeurd: mijn bestelling was geplaatst. En nu maar afwachten of de matras inderdaad zou doen wat het beloofde. Lees mee, en ontdek mijn ervaringen.

Een verrassend klein pakketje

Lang hoefde ik niet op mijn bestelling te wachten. Al de volgende werkdag werd er een doos afgeleverd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik aanvankelijk wat teleurgesteld was. Op de online foto’s van de Eve matras stond een comfortabel dik matras waar je zó in zou willen wegzakken. Bij de aflevering was er niets dat daarop wees. Maar net toen ik dacht: “Is dat alles?” kwam er uit het plastic een dikke matras tevoorschijn die beslist niet onderdeed voor ons oude springverenmatras. De Eve matras is een schuimmatras met lagen van memory foam en polyschuim. Het ontwerp is universeel, wat wil zeggen dat het op zoveel mogelijk mensen en wensen is afgestemd. Mooie beloften dus, maar doet deze matras nu werkelijk wat ze belooft?

Stevig zonder hard te zijn

Onze oude matras was duidelijk aan vervanging toe. Op onze favoriete ligplaatsen begon zich al flinke kuilen af te tekenen. Als je dan plotseling weer op een stevige matras ligt, is het even wennen. Qua stevigheid zou ik de Eve matras op een schaal van 1 (uiterst zacht) tot 10 (uiterst stevig) een 6,5 tot 7 geven. Deze matras biedt een stevige ondersteuning aan het lichaam zonder te hard of inflexibel te zijn. Het kostte even tijd, maar na drie nachten waren mijn partner en ik helemaal overtuigd.

Opgebouwd uit drie lagen

Over de opbouw van de Eve matras is beslist nagedacht. De matras bestaat uit drie afzonderlijke lagen, elk met een eigen samenstelling en functie. De toplaag is gemaakt van 4 cm dik traagschuim. Dit materiaal komt qua veerkracht goed in de buurt van latex of springveren. Voordeel is wel dat traagschuim erom bekend staat de druk goed over het lichaam te verdelen. De tweede laag is gemaakt van ademend schuim, dat zorgt voor een goede regulatie van de temperatuur. De onderste laag tot slot, is gemaakt van 15 cm dik Reflex-basisschuim. Dit biedt een solide basis voor een goede nachtrust.

Geen matras om in weg te zinken

Het lijkt heerlijk: een zachte matras waar je helemaal in wegzinkt. Het probleem is echter dat zo’n matras geen tegendruk biedt, waardoor je al snel last krijgt van pijnlijke spieren en schouders. Met de Eve matras is dat probleem gelukkig opgelost. De matras is flexibel zonder snel in te zinken. Verrassend, want met een toplaag van zachte foam zou je toch anders verwachten. De Eve heeft echter een ‘vertraagde inzinking’. Aanvankelijk geeft de matras niet al teveel mee. Je moet er echt een poosje op liggen voordat het materiaal zich naar je lichaam vormt. Bijkomend voordeel is dat deze matras zelfs bij onrustige slapers tamelijk onbewogen blijft. Behoort je partner tot die categorie? Tel uit je winst.

Vaarwel opvliegers?

Het is niet iets dat vrouwen graag aan de grote klok hangen, maar dat neemt niet weg dat miljoenen dames er last van hebben. Nachtelijk zweten, ook wel opvliegers of vapeurs. Eén van de dingen waar je dan uiteraard op let bij de aanschaf van een matras is temperatuurregulatie. Niets is immers zo fnuikend voor een goede nachtrust als een te koud of te warm bed. Gelukkig blijkt al snel dat het in dat opzicht prima klikt tussen Eve en mij. De matras neemt vrij snel de lichaamstemperatuur aan zonder te heet of te koud te zijn. Tip: versterk het ademend effect door te kiezen voor beddengoed van natuurlijke materialen, zoals zijde, wol, katoen of linnen.

De geur van een nieuwe auto

Nadat ik de verpakking had verwijderd, rook de matras nog een beetje naar een nieuwe auto. Dat is normaal; het staat ook in de productinformatie vermeld. Deze geur is niet giftig en verdwijnt na verloop van tijd vanzelf als je de matras een poosje laat luchten. Maak het bed dus niet direct op en zet voor het slapengaan de ramen dus even goed open.

Wat te doen bij een harde vloer?

De Eve matras voelt zich perfect thuis op een stevige lattenbodem. Maar wat als je, zoals mijn studerende zoon, je matras gewoon op de vloer hebt liggen? Kun je dan ook genieten van het comfort van de Eve? Nadat ik via de chat even wat informatie heb ingewonnen, blijkt ook dat geen probleem te zijn. De Eve matras biedt comfort op elke mogelijke ondergrond. Dit is te danken aan de solide onderlaag, die zelfs de hardste vloeren kan compenseren.

Soort bekleding

De bekleding van het Eve matras bestaat uit geweven gaas. Dit ademende materiaal helpt om de lichaamstemperatuur te reguleren. En niet onhandig om te weten voor mensen met een allergie: het materiaal is hypoallergeen.

Onderhoud van de matras

Onze oude matras was beslist geen visitekaartje om af te voeren. Het oppervlak was bedekt met vlekken en verkleuringen. Dat maakt dat ik aanvankelijk even twijfelde bij het zien van de Eve matras. De bekleding is wel erg licht. Hoe houd je dat netjes? Gelukkig blijkt dat de bekleding afneembaar is en gewassen kan worden. Voor alle zekerheid hebben mijn partner en ik echter ook een Eve Mattress Protector mee besteld. Met zo’n zachte hoes van katoenen jersey blijft onze Eve nóg langer stralen.

De Eve matras: een duurzame keus?

Onderschat nooit de kracht van een compact pakketje. Dit is de les die het Eve matras mij leerde. De matras heeft een degelijke vormgeving en is gemaakt van duurzame materialen. Wat ook scheelt, is dat de bekleding gewassen kan worden. Dit is bij de meeste andere matrassen niet het geval. Volg om krimpen te voorkomen wel altijd de wasinstructies van de fabrikant.

Maten en kosten

De Eve matras is leverbaar in maar liefst elf verschillende formaten. Van solo-slapers tot twijfelaars en royale bedden voor twee: voor elk type slaper is er wel een Eve matras te vinden. De prijzen variëren per formaat, van EUR 420,- voor een matras van 80 x 200 cm tot EUR 900,- voor een exemplaar van 180 x 220 cm. Toegegeven: dat is even een investering, maar verdeeld over een levensduur van 10 jaar kom je uit op enkele euro’s per maand. Daar kun je geen hotelbed voor huren…

Snelle bezorging

Heeft je oude matras het echt helemaal begeven? In dat geval is het prettig om te weten dat de Eve matras binnen twee werkdagen bezorgd wordt. Ook het gesleep met dakdragers of aanhangwagens kun je jezelf gerust besparen. De bezorger leverde de matras keurig af aan onze voordeur, verpakt in een handzame doos. Maak echter niet dezelfde fout als wij, en open de doos pas in je slaapkamer. Wij waren iets te enthousiast en moesten daardoor flink stoeien om de matras door het trapgat te krijgen.

Tien jaar garantie

Een Eve matras is een aankoop waaraan je minstens tien jaar lang plezier zult gaan beleven. Tenminste, als we de fabrikant mogen geloven. Bij aankoop krijg je namelijk een garantietermijn van tien jaar. Let wel op: de garantie heeft geen betrekking op slijtage.

Honderd dagen op proef

Hoe makkelijk het ook kan zijn om je matras online te bestellen, het heeft ook nadelen. In tegenstelling tot de beddenwinkel kun je niet uitgebreid gaan proefliggen. Hoe weet je dus zeker dat je geen miskoop doet? Wat ons over de schreef trok, is dat je de matras lekker thuis mag uitproberen. Ben je niet tevreden, dan kun je de matras binnen 100 dagen retourneren. Dat is alvast een rustgevende gedachte.

Conclusie

Het blijft altijd een gok: je matras bestellen via internet. Bij het zien van het kleine pakketje dacht ik toch even aan een miskoop. Gelukkig blijkt nu toch het tegendeel waar. De proefperiode is inmiddels voorbij en Eve is wat ons betreft een blijvertje. De gelaagde structuur van deze matras biedt tal van voordelen. Persoonlijk vind ik de temperatuurregulatie, de stevigheid en de wasbare bekleding de grootste pluspunten. Mijn nek- en schouderpijn zijn voorbij, en zelfs mijn draaiende partner houdt me niet langer uit mijn slaap. Ik heb er dus ook maar meteen één voor mijn zoon besteld.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *